LIFESTYLE PERSONAL DEVELOPMENT

Πως μπορείς από το «θέλω να..» στο να γίνουν πραγματικότητα….

Πως μπορείς από το «θέλω να..» στο να γίνουν πραγματικότητα….

Όλοι έχουμε νιώσει για κάποια θέματα, ότι μείναμε στα «θέλω να…». Τί είναι αυτό που μας κρατάει πίσω στο να γίνουν όντως πραγματικότητα; Η απάντηση είναι απλή : ΑΠΟΦΑΣΗ! Αρκεί να εστιάσουμε στον στόχο και να μάθουμε τον τρόπο.

Η πιστή εφαρμογή της απόφασης για αλλαγή εξαρτάται κυρίως από το είδος των κινήτρων μας και η επιτυχής έκβαση από το πόσο ρεαλιστικοί είναι οι στόχοι μας. Ψύχραιμες, συνειδητές αποφάσεις, τα βαθιά εσωτερικά κίνητρα και τα συνεχόμενα βήματα μας, αυξάνουν τις πιθανότητες στο να γίνουν τελικά αυτές οι αλλαγές.

Εάν αποφασίσω για παράδειγμα, ότι θέλω να κάνω κάτι για την υγεία μου, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια επιφανειακή απόφαση, δεν το έψαξα καθόλου και γενικά δεν ασχολήθηκα επί της ουσίας, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, να τα παρατήσω αμέσως.

Πως μπορείς από το «θέλω να..» στο να γίνουν πραγματικότητα….Photo by Fab Lentz

ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ

Βήμα 1ο: ΠΑΡΑΔΟΧΗ. Ας παραδεχτούμε ότι υπάρχει ένα γεγονός που δεν μας αρέσει ή που μας ενοχλεί ή κάτι δεν λειτουργεί σωστά στην ζωή μας. Άρα θέλουμε να αλλάξουμε αυτό το αποτέλεσμα που έχουμε στην ζωή μας, και αυτό μας αναγκάζει να προβούμε στην αλλαγή. Και λέω παραδοχή, διότι αν κάτι μας αρέσει γιατί να το αλλάξουμε;

Βήμα 2ο : ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η΄ΚΟΛΛΗΜΑ. Είναι λοιπόν πρόβλημα ή κόλλημα; Αν είναι «κόλλημα», ας το παραδεχτούμε και ….επιτέλους ας «ξεκολλήσουμε» . Αν η απάντηση που θα δώσουμε είναι «πρόβλημα» πρέπει να βρούμε την αιτία.

Βήμα 3ο : ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ. Ψάχνουμε να βρούμε τους πραγματικούς λόγους του «προβλήματος». Μερικές φορές χρειάζεται να ψάξουμε πολύ μέσα μας.

Βήμα 4ο : ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. Η αλλαγή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά οι μεγάλες αλλαγές ή αλλαγές/ανατροπές, έχουν και κόστος. Όχι μόνο δηλαδή όφελος.

Βήμα 5ο : ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ. Τώρα που συνειδητοποιήσαμε τι θα φέρει αυτή η αλλαγή, είμαστε σε θέση να πληρώσουμε το οποιοδήποτε τίμημα; Ταυτόχρονα, τί επιδιώκουμε να κερδίσουμε;

Βήμα 6ο : ΣΤΟΧΟΘΕΤΗΣΗ. Ιεραρχούμε τις προτεραιότητες μας, θέτουμε μικρούς στόχους/βήματα και αφήνουμε επαρκή βήματα για να τους πετύχουμε.

Βήμα 7ο : ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΟΠΟΥ. Σκεφτόμαστε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, καταλήγοντας στην πιο ταιριαστή για μας.

Βήμα 8ο : ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Οργάνωση και πραγματοποίηση της αλλαγής με μικρά βήματα.

«Εκείνος που θέλει να ταρακουνήσει τον κόσμο, ας ταρακουνήσει τον εαυτό του» Σωκράτης

Αγγέλα Κουρτή

First Photo by Soroush Golpoor

You Might Also Like