WORLD/ENVIRONMENT

Τι γιορτάζουμε είπαμε σήμερα….;

Σήμερα  1η Απριλίου, γιορτάζουμε την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και τιμούμε την μνήμη των ηρώων μας. Οι Ελληνοκύπριοι, μη μπορώντας να αντέξουν τον Βρετανικό ζυγό, ξεσηκώθηκαν με στόχο την αποτίναξη των Βρετανών αποικιοκρατών και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι αποικιοκράτες, μας κρατούσαν υποανάπτυκτους, μας καταπίεζαν και μας εκμεταλλεύονταν σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι και τι ώρα θα κυκλοφορούσαμε είχαν άποψη! Οι αθεόφοβοι…..(και εδώ δεν μπορώ να συγκρατηθώ, από το να ξεκινήσω τον σαρκασμό!)

Βλέπω πολλές φορές τους «κατόχους εξουσίας»(= κυβερνήσεις, κόμματα κ.λπ) και τις διπλωματικές τους δηλώσεις και αναρωτιέμαι πραγματικά, εάν έχουν αντίληψη των όσων ξεστομίζουν, ή αν θεωρούν ότι είμαστε όλοι χαζοί και δεν καταλαβαίνουμε. Έχουν καταλάβει τίποτα τουλάχιστον από το δημοτικό σχολείο ή μήπως όλα ξεχνιόνται στον βωμό του χρήματος και του «θρόνου».

Καλά τώρα, «και εσύ γιατί, ειρωνεύεσαι θα μου πεις; Έχεις μπει στην δική τους θέση και στα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν;» «γιατί διαμαρτύρεσαι;».

Διαμαρτύρομαι, αντιδρώ και σου απαντώ :

  • Διότι εσύ που κρατάς την εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο, έχεις επιλέξει την πλευρά του νικητή, του διαμαρτυρόμενου, του πολεμιστή του παρελθόντος για την ελευθερία, και στην πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας την εξουσία καταπατάς οποιοδήποτε δικαίωμα ελευθερίας υπάρχει, για το οποίο πολέμησαν οι αγωνιστές μας. Συνειδητά υποτιμάς την νοημοσύνη μου και αυτήν των γύρω μου.
  • Διότι σου έχω δώσει το δικαίωμα να κυβερνάς ή να είσαι μέλος κόμματος με μεγάλη επίδραση στην πολίτική ζωή, άρα και στην ζωή μου. Εγώ σου έδωσα με την ψήφο μου τη δυνατότητα, να εισπράττεις τους «παχουλούς» μισθούς σου και να ασκείς εξουσία. Έχω, όμως και εγώ το δικαίωμα, να σε κρίνω όποτε, κατά την δική μου κρίση, δεν κάνεις σωστά την δουλειά σου, ή δεν με εκπροσωπείς όπως θα ήθελα ή κάνεις κατάχρηση των εξουσιών που σου έδωσα.
  • Διότι όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, πρώτα χρειάζεται να ρωτήσεις τον ασθενή σου εάν θέλει να θεραπευτεί και μόνον όταν θέλει να τον θεραπεύσεις. Εγώ δεν είμαι καν ασθενής! Στην περίπτωση που ήμουν ασθενής έχω το δικαίωμα να επιλέξω εάν θέλω να θεραπευτώ, να προστατευτώ και αν θέλω να ζήσω ή να πεθάνω. Ο ΘΕΟΣ μας έδωσε την ελεύθερη βούληση! Ποιος είσαι εσύ που θα βάλεις τον εαυτό σου πιο πάνω από τον θεό.
  • Διότι έχω δικαίωμα να επιλέξω αν θέλω να έχω την υγεία μου, την σωματική και την ψυχική. Η ψυχική υγεία είναι σημαντικός παράγοντας για την σωματική υγεία και αντίστροφα. Οποιοσδήποτε, απομονώνει και διαχωρίζει αυτές τις δύο, για την σημαντικότητας τους στην ζωή μας, είναι το λιγότερο, άσχετος. Όταν ένας άσχετος έχει στα χέρια του την ευθύνη για την ζωή μου, είναι επικίνδυνος.
  • Διότι με τις δηλώσεις και τις πράξεις σου, με έχεις κάνει να νιώθω ανασφάλεια! Δεν σε εμπιστεύομαι γιατί αναιρείς τις αποφάσεις σου, αλλάξεις με μεγάλη ευκολία ότι, πριν ένα λεπτό είχες πει. Ταυτόχρονα, εάν το παρατηρήσω αυτό και σου το πω με τα μέσα που έχω, θα βρεις τρόπο να με διαγράψεις, για να σταματήσω να μιλάω, επειδή έχω άλλη άποψη από την δική σου. Εκτός το πόσο αντιδημοκρατικό είναι αυτό, με κάνεις ακόμα πιο καχύποπτη. Διερωτώμαι, γιατί σε ενοχλεί τόσο να ακούς την άλλη άποψη ή την κριτική μου σκέψη?
  • Διότι έχω το δικαίωμα να διδάξω στα παιδιά μου την ιστορία μας και να μην ντρέπομαι. Να μπορώ ελεύθερα να τους λέω, ότι οι πρόγονοι τους, έχουν πολεμήσει, κάποιοι από αυτούς έχουν χάσει την ζωή τους για την ελευθερία μου και να μην αισθάνομαι ντροπή που εγώ δεν το κάνω αντίστοιχα για τα παιδιά μου.
  • Διότι ΔΕΝ φοβάμαι να μιλήσω! Δεν φοβάμαι να έχω άλλη άποψη, διαφορετική από την δική σου. Δεν φοβάμαι να την εκφράσω και ξέρεις γιατί; Διότι έχω ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ. Και επειδή έχω αυτοσεβασμό, σέβομαι και τον άλλον και το δικαίωμα του, να έχει μια διαφορετική άποψη από την δική μου! Και ακριβώς επειδή με ΣΕΒΟΜΑΙ, δεν δέχομαι την ΕΠΙΒΟΛΗ με το «έτσι θέλω», της δικής σου άποψης και την έλλειψη σεβασμού σου προς εμένα.
  • Διότι, βλέπεις εγώ έμαθα καλά το μάθημα μου στο σχολείο…

 

Χρόνια πολλά εύχομαι σε όσους γιορτάζουν την μνήμη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ αλλά και σε όσους θέλουν να γιορτάσουν την σημερινή μέρα του ψέματος! Χρόνια πολλά σε οποιοδήποτε τιμά, το οτιδήποτε είναι σημαντικό γι’ αυτόν την Πρωταπριλιά.

You Might Also Like