PERSONAL DEVELOPMENT

Πως να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη σε δύσκολους καιρούς.

Ευγνωμοσύνη! Μια τεράστια λέξη σε σχέση με το νόημα της και το πόση μεγάλη πρόκληση είναι για να την νιώσεις. Θυμάμαι όταν πήγα την πρώτη φορά σε coach και μια από τις ερωτήσεις που είχα δεχτεί ήταν «για ποια πράγματα αισθάνομαι ευγνωμοσύνη;» . Το πιστεύετε ότι δεν μπορούσα όντως να αισθανθώ κάτι τέτοιο. Ένιωθα πάρα πολύ άσχημα γιατί είχα πολλούς λόγους να αισθάνομαι ευγνώμων.

Σε περιόδους που είμαστε καλά είναι πιο εύκολο να το αισθανθούμε ή τελοσπάντων κάποιος να μας θυμίσει αυτούς τους λόγους και να μας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Να μας υπενθυμίσει ότι έχουμε την υγεία μας, ή έχουμε δουλειά ή είναι καλά τα παιδιά μας , η οικογένεια μας, οι δικοί μας άνθρωποι. Τί γίνεται όμως στις περιπτώσεις που η ζωή είναι δύσκολη; Όταν δεν έχουμε για παράδειγμα την υγεία μας ή κάποιος δικός μας, ή όταν «παίζεται» η επιβίωση μας κ.λπ.Και όμως κατά τη διάρκεια εκείνων των περιόδων, τα αισθήματα ευγνωμοσύνης είναι πιο σημαντικά από ποτέ. Το να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη κατά τη διάρκεια των δύσκολων στιγμών θα μας δώσει πίσω τη δύναμή μας.

Βήμα 1: Αναγνώρισε τα συναισθήματα σου και άφησε τον εαυτό σου να αισθάνεται.

Καθένας από εμάς αντιμετωπίζει τις δικές του «προκλήσεις ζωής» καθημερινά. Θα υπάρχουν πάντα δύσκολες στιγμές και πάντα θα υπάρχουν καλές στιγμές. Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε αυτό τόσο καλύτερα θα αισθανόμαστε.

Βήμα 2: Εστίασε στο παρόν και στην στιγμή.

Πολλές φορές εστιάζουμε στο παρελθόν. Δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματα που είχες στο παρελθόν. Επικεντρώσου στο τώρα. Οπότε μήπως επικεντρώνουμε την προσοχή μας αλλού και μας φεύγουν στιγμές του παρόντος, που θα μας κάνουν να νιώσουμε ευγνωμοσύνη την δεδομένη δύσκολη στιγμή;

Βήμα 3: Νιώσε ευγνωμοσύνη εκ των προτέρων

Κάνε οραματισμό και θέσε στιγμές για τις οποίες θα αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη στο μέλλον. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζεις οικονομικό θέμα. Μπορείς να οραματιστείς ότι παίρνεις ένα «χ» μισθό και αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη γι’ αυτό. Αυτό βοηθά υποσυνείδητα, στο να ανεβάζεις ενέργεια και να αισθάνεσαι και στο «δύσκολο» παρόν σου ευγνωμοσύνη.

Βήμα 4: Μετέτρεψε το εμπόδιο σε μάθημα

Εστίασε σε αυτό που μπορείς να κάνεις. Χρησιμοποίησε το εμπόδιο ως μέσο για να γίνεις καλύτερος/η ή να σκεφτείς δημιουργικούς τρόπους να το ξεπεράσεις.

Βήμα 5: Επαναπροσδιόρισε την κατάσταση

Εάν δεν έχει να κάνει με θλίψη για απώλεια δικού μας προσώπου, για τα υπόλοιπα θέματα, μπορούμε να δούμε ξανά την κατάσταση. Ρώτησε «ποια «έλλειψη» μου προκαλεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα;». Τί μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα; Γράψε τους τρόπους; Πόση ευγνωμοσύνη αισθάνεσαι μετά από αυτή την δύναμη;

Βήμα 6: κάνε διαλογισμό ή προσευχή

Με πολλούς τρόπους αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.

Βήμα 7: κράτα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Αυτό σε φέρνει πιο κοντά στον στόχο σου ή στους στόχους σου. Σε δυναμώνει και σε κάνει να αισθάνεσαι περισσότερο ευγνώμων. Εάν νιώθεις ότι δεν μπορείς να γράψεις κάτι στις δύσκολες σου στιγμές, μπορείς να ανατρέχεις στο ημερολόγιο αυτό και να διαβάζεις τις στιγμές για τις οποίες αισθανόσουν ευγνώμων (στις καλές στιγμές).

Μην ξεχνάς ότι το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης, λειτουργεί υποστηρικτικά και μας βοηθά στις δύσκολες στιγμές. Από εσένα εξαρτάται εάν θες να ζήσεις την ζωή σου ή όχι. Με τα καλά και τα κακά της. Σκέψου την ζωή σου σαν ένα καρδιογράφημα ενός υγιές ατόμου. Είναι φυσιολογικές οι διακυμάνσεις πάνω κάτω σωστά; Εάν σταματήσει η καρδιά να χτυπά, εμφανίζεται μια ευθεία γραμμή. Έτσι και με τη ζωή. Έχει τις καλές και κακές στιγμές. Μόνο καλές ή μόνο δύσκολες μέρες, δηλαδή, μια ευθεία γραμμή, αυτό μας λέει ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά . Θα λέγαμε για το παράδειγμα μας ότι «Χάνουμε τον ασθενή»! Θέλουμε να τον χάσουμε ή όχι;

Αγγέλα Κουρτή

You Might Also Like