Μη κατηγοριοποιημένο

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία και όχι «σιώπα να περάσουμε»!

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο το θέμα της ελευθερίας! Η ελευθερία για έναν άνθρωπο,  σαν γενική έννοια, είναι η δυνατότητα του να δρα κατά βούληση, δηλαδή να θέτει στόχους/σκοπούς και να αποφασίζει και να τους πραγματοποιεί. Η καθολική ελευθερία είναι το συνολικό αποτέλεσμα, της ατομικής, κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας καθώς και των εσωτερικών ελευθεριών.

Ένας ελεύθερος άνθρωπος, ΔΕΝ είναι ιδιοκτησία κανενός, μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, έχει ίσα δικαιώματα, χωρίς να κινδυνεύει από κοινωνικά στερεότυπα, τις διακρίσεις, απαγορεύσεις και την απειλή τιμωρίας. Έχει δικαίωμα ψήφου και πολιτικών πεποιθήσεων. Παράλληλα κάποιος είναι ηθικά και ψυχολογικά ελεύθερος όταν απελευθερώνεται από πάθη και αδυναμίες, ξεπερνά τους φόβους, τις ανασφάλειες και τα άγχη του.

Στην σημερινή εποχή, τα υλικά αγαθά κατακλύζουν τον κόσμο, τον πολιτισμό μας και την καθημερινότητα μας. Σκληρή εργασία για ένα μεγαλύτερο σπίτι, ένα καινούργιο αυτοκίνητο και το χειρότερο για να ξεπληρώσουμε τα δάνεια μας.  Φοβόμαστε μην τα χάσουμε όλα αυτά, τι θα πει ο άλλος για την εικόνα μας. Όλο και πιο πολύ εγκλωβιζόμαστε στα άγχη μας, στις ανασφάλειες και στον ίδιο τον «αδύναμο» , γεμάτο πάθη, εαυτό μας.

Η αρετή στον άνθρωπο είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη σοφία και είναι απαλλαγμένη από οτιδήποτε συνδέεται  με την «αξία» του υλικού. Έτσι η αρετή ανταγωνίζεται τον φόβο σε οποιαδήποτε μορφή του.

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα. Όλοι μας το έχουμε αισθανθεί και το αισθανόμαστε καθημερινά. Γι’ αυτό και είναι μεγαλειώδης, η διαδικασία αγώνα ενός ανθρώπου που πολεμάει για την ελευθερία του, ξεπερνώντας τον φόβο του. Θέλει τόλμη και γενναιότητα, όταν οι επιθυμίες και τα όνειρα του, ξεφεύγουν από οτιδήποτε συνηθισμένο της καθημερινότητας! Είναι ηρωικό να ξεπερνάς τον φόβο σου, να επιδεικνύεις τόλμη και γενναιότητα για τις αξίες σου! Να μην σιωπάς! Να μην «κάθεσαι στ’ αυγά σου» και να μην περιμένεις χωρίς αντίδραση να περάσει το «κακό»!

Ήρθαμε σ’ αυτόν τον κόσμο, να δρούμε με την δική μας βούληση, αυτήν που μας έδωσε ο θεός, να ζούμε ελεύθεροι!

Οι ήρωες μας είχαν την ΑΡΕΤΗ και την ΤΟΛΜΗ και πέτυχαν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πατρίδας μας. Αυτήν την ελευθερία που οι ίδιοι δεν απόλαυσαν, αλλά εμείς την έχουμε «δεδομένη».

Έχουμε δύο επιλογές: ή ΣΩΠΑΙΝΟΥΜΕ ( και όντως να σιωπήσουμε και να μην παραπονιόμαστε ) ή ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ το μάθημα μας και τιμούμε τους ήρωες μας, συνεχίζοντας το παράδειγμα αρετής και τόλμης τους!

Επιτέλους… ας αποφασίσουμε!

Αγγέλα Κουρτή

 

You Might Also Like