Μη κατηγοριοποιημένο

Χαρούμενα Χριστούγεννα

Διαβάζοντας τον τίτλο σίγουρα ένιωσες κάπως περίεργα…

Οι γιορτές αποτελούν μια περίοδο χαράς και γιορτής, αλλά δεν είναι έτσι για όλους τους ανθρώπους. Η κατάθλιψη μπορεί να παρουσιαστεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αλλά οι προσδοκίες του Δεκεμβρίου για τις γιορτές είναι η αιτία που κάποιοι άνθρωποι βιώνουν ακόμα μεγαλύτερη τη μοναξιά. Ειδικά τα φετινά Χριστούγεννα μας, μετά και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, μας κάνουν και αισθανόμαστε ακόμα πιο περίεργα.

Για ποιους λόγους η συγκεκριμένη περίοδος φέρνει στρες, θλίψη, μοναξιά, ακόμα και κατάθλιψη σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων; Οι οικονομικές δυσκολίες, η αντιμετώπιση οικογενειακών διαφωνιών, η απουσία αγαπημένων ανθρώπων, η οποία γίνεται πιο αισθητή αυτήν την περίοδο καθώς και οι προσδοκίες μας για τέλειες  γιορτές είναι κάποιοι από τους λόγους που οι περισσότεροι ίσως δεν μπορούν να απολαύσουν τις γιορτές.

Όπως είναι φυσικό τα πιο πάνω χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο και με την κατάσταση που βιώνει όλος ο πλανήτης.

Πώς μπορούμε όμως παρόλα αυτά να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να απολαύσει τις γιορτές παρόλες τις καταστάσεις που επικρατούν γύρω μας και μέσα μας.

Νόημα των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι αφιερωμένα στον Χριστό και κάθε φορά που λησμονούμε τη θρησκευτική διάσταση των εορτών, χάνουμε κάτι πολύ σημαντικό και ουσιώδες για την πραγματική σημασία τους. Ο Χριστός γεννήθηκε μέσα σε μια φάτνη… Ο βασιλιάς του κόσμου γεννήθηκε φτωχός, ταπεινός και δίδαξε πανταχού την αγάπη. Είτε πιστεύετε είτε όχι, ας νοιώσουμε ευγνωμοσύνη έστω και με τα λίγα που έχουμε.

Ξεφύγετε από την εικόνα των τέλειων γιορτών

Οι μη ρεαλιστικές ελπίδες ότι όλα θα είναι τέλεια, και ότι όλοι πρέπει να είναι χαρούμενοι, οδηγούν σε απογοήτευση και στρες. Η πιο ρεαλιστική εκδοχή για το νόημα τον γιορτών, είναι η χαρά και η συντροφικότητα! Να ξεφύγουμε επιτέλους από την τελειότητα. Επιδίωξε την χαρά και την επικοινωνία με ανθρώπους που την ενισχύουν.

Κοινωνική απομόνωση

Δυστυχώς, η απομόνωση μας κάνει να αισθανόμαστε μοναξιά. Και με το δίκαιο σου εσύ έρχεσαι και με ρωτάς: τι μπορώ να κάνω αφού είναι δεδομένο αυτό, τα φετινά Χριστούγεννα; Μην μένεις απαθής! Ζήτησε την βοήθεια από την οικογένεια σου, τους φίλους σου. Μπορείς να δοκιμάσεις ένα ψυχολόγο, η ένα coach. Συζήτησε τα συναισθήματα σου. Μην ξεχνάς ότι σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, ζούμε σε απομόνωση. Είναι κάτι προσωρινό. Ευτυχώς με την σημερινή τεχνολογία υπάρχουν τρόποι να ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους που θέλουμε. Πάρε τηλέφωνο η βιντεόκληση καλύτερα! Από εσένα εξαρτάται…

Μην προσδοκάτε ότι οι γιορτές αναγκαστικά θα διορθώσουν τις μακροχρόνιες εντάσεις

Είναι σημαντικό να διαχειριστούμε τόσο τις δικές μας προσδοκίες, αλλά και τις προσδοκίες των άλλων στο να εξομαλύνουμε τις διαφωνίες μας με τα άτομα της οικογένειας η του φιλικού μας περιβάλλοντος. Δεν μπορούν να αλλάξουν όλα σε μια νύχτα. Η συγχώρεση και κατ’ επέκταση η βελτίωση των σχέσεων, είναι εφικτό να γίνουν μετά από συστηματική και χρόνια δουλειά. Τί θα μπορούσες να κάνεις τώρα? Καταρχάς ας αποενοχοποιηθούμε. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς τους ιδίους αλλά και από άλλα άτομα. Εάν όλο αυτό μας βαραίνει ίσως θα μπορούσαμε να το βάλουμε σαν στόχο για την νέα χρονιά, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας;

Κάντε ένα σχέδιο για να αποφύγετε επώδυνες καταστάσεις

Είναι δύσκολο να γιορτάζετε σε χριστουγεννιάτικο κλίμα αν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη περίοδο με κάποια ασθένεια, οικονομικές δυσκολίες, αν έχετε μείνει άνεργος/η ή αν αντιμετωπίζετε άλλες καταστάσεις που προκαλούν άγχος. Είναι αναμενόμενο να σας λείπουν πρόσωπα με αποτέλεσμα οι γιορτές να μοιάζουν κενές. Μιλήστε! Δεν μας βοηθά να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει η απώλεια (ανθρώπων ή πραγμάτων). Εάν είστε σε θέση (σωματική) και μπορείτε να συνεισφέρετε, ίσως ο εθελοντισμός να είναι μια λύση στο να νιώσουμε καλύτερα. Υιοθέτησε μια οικογένεια, πρόσφερε ώρες για βοήθεια συνανθρώπων σου. Σκέψου όλο αυτό το συναίσθημα που θα σε πλημμυρίσει…

Κάνε γυμναστική και ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου!

Τώρα θα έρθεις να μου πεις:  δεν φτάνει που μας περιορίζουν σε όλα τα υπόλοιπα ας μην στερηθούμε τα καταπληκτικά γλυκά των γιορτών;-και με το δίκαιο σου δηλαδή. Όμως η άσκηση δημιουργεί ευεξία και δρα ενάντια στην θλίψη των γιορτών. Πιες νερό και ροφήματα που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου. Ας φας και κανένα γλυκάκι… δεν θα σε μαλώσουμε 😊.

Αποφάσισε πως ΕΣΥ θέλεις να περάσεις τις γιορτές

Αναγνώρισε τις ανάγκες και προτεραιότητες σου! Σου αξίζει να περνάς την κάθε μέρα σου όπως εσύ θέλεις. Το ίδιο ισχύει και για τις γιορτές. Απόφυγε την οποιαδήποτε επαφή με τοξικούς ανθρώπους γιατί απλά έτσι γουστάρεις! Μην πιέζεις τον εαυτό σου. Φρόντισε τον! Τι θες να κάνεις; Να φτιάξεις μια ζεστή σοκολάτα, να κρυφτείς κάτω από την κουβέρτα; Κάνε το! Άναψε κεριά και απόλαυσε μια ταινία. Απόλαυσε τον εαυτό σου! Μην αισθάνεσαι ενοχές!

ΑΞΙΖΕΙΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

Αγγέλα Κουρτή

You Might Also Like