PERSONAL DEVELOPMENT RELATIONSHIPS

Μήπως ακόμα είσαι ενοχικός/ή με τα παιδιά σου;

Από την στιγμή που έγινα γονιός, ως μια αυτόματη διαδικασία, συνειδητοποίησα και αντιλήφθηκα πολλά σε σχέση με τους δικούς μου γονείς. Ήταν μια μεγάλη πρόκληση, ο νέος αυτός ρόλο για μένα και σίγουρα προβληματίστηκα και για τις προκλήσεις που είχαν οι δικοί μου γονείς! (Ήταν πολλές και μεγάλες οι προκλήσεις τους ως γονείς μου 😊)Σημείωσε ότι, πριν από αυτό το γεγονός, ήμουνα ο πιο αυστηρός κριτής τους. Αλήθεια σου λέω! Πιο αυστηρή κριτική, πεθαίνεις! 😊

Αυτό που σίγουρα επιβεβαίωσα, είναι καταρχάς, η πρόθεση. Οτιδήποτε, κάνει ένας γονιός έχει καλή πρόθεση, ασχέτως εάν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα. Δεν ενεργούν οι γονείς με σκοπό να σε πληγώσουν.

Στην προσπάθεια μας , να γίνουμε όσο πιο «σωστοί» γονείς, γίνεται, γινόμαστε αυστηροί και τελειομανείς, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ενοχές. Όσο πιο αυστηροί με τον εαυτό μας τόσο τόσες πιο πολλές ενοχές. Όσο πιο πολύ θέλουμε να ελέγχουμε τα πράγματα, να επιδιώκουμε το τέλειο (σάμπως και υπάρχει!!!), τόσο πιο πολλές ενοχές νιώθουμε, επιπλέον. Λαμβάνοντας υπόψιν, και τους πολλαπλούς ρόλους που έχουμε στην ζωή μας, αυτό χειροτερεύει πιο πολύ τα πράγματα. Ειδικά αυτό θα έλεγα ότι αγγίζει ακόμη περισσότερο, τον ρόλο της μητέρας.

Πιστεύεις, σε βοηθάνε; Σε κάνει τελικά αυτό τον «τέλειο» γονιό, που θες να είσαι;

Σύμφωνα με την Δρ. Λίζα Βάρβογλη στο βιβλίο της «Καταπληκτική Μαμά», αναφέρει για τις μαμάδες, ότι το συντριπτικό ποσοστό των μητέρων-πελατών της, έχουν ενοχές σχετικά με τον ρόλο τους. Η εργαζόμενη μητέρα έχει ενοχές επειδή εργάζεται, η μητέρα που έχει αφήσει την καριέρα της έχει ενοχές επειδή μένει σπίτι κοκ. Οι ενοχές όμως είναι απώλεια ψυχικής ενέργειας και χρόνου.

Πως να σταματήσουμε τον ενοχικό μας εαυτό;

  1. Καταρχάς, αποδέξου ότι κανένας δεν είναι τέλειος. Εξάλλου το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας, είναι ότι όλοι κάνουμε λάθη. Φαντάσου, πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα έχει στην ψυχολογία και προσωπικότητα ενός παιδιού, η πινακίδα γι’ αυτό, ότι είναι τέλειος! Η’  πώς μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί με ένα «τέλειο» γονιό; Απογοήτευση μήπως, διότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι έχει αδυναμίες;
  2. Αναγνώρισε αυτό το συναίσθημα που νιώθεις. Από πού πηγάζει; Σύμφωνα με την Δρ. Λίζα Βάρβογλη είναι απαραίτητο να λαμβάνονται οι αποφάσεις με κριτήριο τί είναι σωστό για την συγκεκριμένη περίοδο και φάση. Οδηγοί μας, είναι η εμπιστοσύνη για τον εαυτό μας και το κριτήριο μας, Αν διαφοροποιηθούν οι συνθήκες και χρειαστεί να αλλάξουμε απόφαση, καλό είναι να το κάνουμε χωρίς άσκοπες ενοχές.
  3. Ψάξε μέσα σου τί είναι αυτό που θέλεις για την σχέση σου με το παιδί σου. Περισσότερο χρόνο; Εφαρμογή των ορίων; Τι άλλο;
  4. Ποια είναι τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις ούτως ώστε να πετύχεις αυτό που πραγματικά θέλεις;
  5. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια! Πολλές φορές νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Πολλές ώρες δουλειάς, πολλές υποχρεώσεις, κούραση, καθόλου χρόνος για τον εαυτό μας… Για ότι σε προβληματίζει, υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να σε βοηθήσουν. Επιπλέον, μπορείς να βρεις βιβλία και άρθρα στο διαδίκτυο με σχετικό περιεχόμενο.

Τέλος, επικεντρώσου στην λύση και σημείωσε το με μεγάλα γράμματα:

ΕΙΜΑΙ ΑΠΕΝΕΧΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ/Η ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΓΟΝΙΟΣ!!!!!

Αγγέλα Κουρτή

 

You Might Also Like