PERSONAL DEVELOPMENT

Από το 1 μέχρι και το 10 πόση αυτοπεποίθηση έχεις?

Αυτοπεποίθηση είναι η πίστη κάποιου για τον εαυτό του ότι μπορεί να καταφέρει κάτι. Σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι έμφυτο, αλλά ως συνήθως μπορούμε να αναπτύξουμε την αυτοπεποίθηση μας όσο εξελισσόμαστε. Η αυτοπεποίθηση για τους περισσότερους δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά χτίζεται μέρα με την μέρα.

Είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε όλους τους τομείς της ζωής μας, στην δουλειά μας, στην υγεία μας, στις σχέσεις μας γενικά κ.λπ. Όσο πιο σίγουρος είναι κάποιος για τον εαυτό του, τόσο αυτομάτως γίνεται δυνατότερος και πιο προσαρμοστικός σε κάθε περίπτωση.

Ένας άνθρωπος που νιώθει σίγουρος και πιστεύει πολύ στον εαυτό του, εκτός των άλλων, συμπεριφέρεται διαφορετικά από έναν άνθρωπο που έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η συμπεριφορά του ανθρώπου εκφράζεται μέσα από την στάση του σώματος, τις κινήσεις του σώματος αλλά και από τον τρόπο που μιλάει.

Οι πιο κάτω τρόποι είναι κάποιο από τους οποίους ένα άτομο με χαμηλή αυτοπεποίθηση εκφράζεται:

  • Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την λέξη «συγγνώμη», για να μιλήσουμε για κάτι όπως «συγγνώμη που ενοχλώ αλλά θα ήθελα να ρωτήσω κάτι..», ή συγγνώμη για την ενόχληση, μήπως…..». Δεν εννοούμε να είσαι αγενής. Αυτό που εννοούμε εδώ είναι όταν για κάθε τι που θες, ζητάς πρώτα «συγγνώμη». Αυτό δείχνει δισταγμό, φόβο και ανασφάλεια και οι άλλοι αυτό εισπράττουν
  • Όταν υπάρχει η τάση να απολογούμαστε για τον εαυτό μας ακόμα και αν δεν υπάρχει εμφανής λόγος, όπως «εγώ απλά θέλω να πω….» ή «εεε κοίτα το λέω αυτό γιατί απλά….». Έτσι ερμηνεύεται κάθε φράση ως κριτική για τον εαυτό μας και μπαίνουμε σε διαδικασία να τον δικαιολογήσουμε.
  • Όταν μεταφέρουμε στον άλλο υπέρμετρη ανησυχία και φόβο για κάτι. Ας πούμε ότι κάποιος πάει για συνέντευξη για δουλειά και το δείχνει με την στάση του ότι είναι αρκετά ανήσυχος, νευρικός, ιδρώνει, φοβάται, τα χάνει. Όσο δικαιολογημένο και να είναι αυτό ότι συνειδητά θα μπει σε διαδικασία κριτικής, εντούτοις αυτό δείχνει ότι δεν πιστεύει όσο όφειλε να πιστεύει στον εαυτό του για την συγκεκριμένη εργασία.
  • Όταν δεν μπορούμε να πάρουμε εύκολα απόφαση για κάτι. Είμαστε δηλαδή αναποφάσιστοι. Αυτό κρύβει μέσα δισταγμό, φόβο, ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας.
  • Όταν μιλούμε ακατάπαυστα και πολύ γρήγορα. Αυτό φανερώνει άγχος, ανησυχία και φόβο.
  • Όταν καμπουριάζουμε, δείχνουμε πολλή ανασφάλεια. Αυτό που περπατάει ή κάθεται με ίσιο κορμό δείχνει σιγουριά
  • Όταν μιλάμε με ασάφεια και δεν μιλάμε καθαρά, δείχνει ότι δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτά που λέμε

Τώρα που είδες κάποιους από τους τρόπους, για το πως φανερώνεται, πόση αυτοπεποίθηση έχουμε από την στάση του σώματος και τον τρόπο που μιλάμε, μπορείς να είσαι αντικειμενικός για το μέτρο της δικής σου αυτοπεποίθησης. Μπορείς να γίνεις προσεκτικός και παρατηρητής του εαυτού σου!

Τώρα από το 1 (μικρότερος βαθμός αυτοπεποίθησης) έως και το 10 (υψηλότερος βαθμός αυτοπεποίθησης), τι βαθμό βάζεις την δική σου αυτοπεποίθηση?

Σημείωσε, ότι βαθμό και αν έχεις βάλει, η αυτοπεποίθηση μπορεί να χτιστεί. Άρα από εσένα εξαρτάται.

 

You Might Also Like