LIFESTYLE PERSONAL DEVELOPMENT RELATIONSHIPS

2021 – Τώρα αλλάζω ζωή!-Προσωπική Εξέλιξη, Οικογένεια- ΜΕΡΟΣ Β’

Πόσο επίκαιρο μπορεί να είναι ένα άρθρο σχετικά με την ζωή αλλά και την αλλαγή στους τομείς της ζωής μας. Έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο από το περιοδικό «Αρμονία», πολύ παλιό τεύχος (δεν θα πω πόσο παλιό, για να μην αποκαλύψουμε ηλικίες😊 ), της Βασιλικής Τζουράκη. Εάν αλλάξουμε την χρονολογία, το άρθρο αυτό είναι επίκαιρο και για τώρα αλλά και για το μέλλον.

Έκανα επέμβαση μόνο στον χρόνο των ρημάτων που χρησιμοποιήθηκε, ούτως ώστε όταν τα μελετάμε να τα φέρνουμε στο σήμερα, θεωρώντας ότι τα έχουμε πραγματοποιήσει ήδη. Για παράδειγμα το «θα κάνω» αντικαταστάθηκε με το «κάνω» Αυτός ο τρόπος μας βοηθά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στους στόχους μας. Στο μέρος που αφορά την γνώμη των ειδικών, το έχω χρησιμοποιήσει αυτούσια, διότι μου έκανε εντύπωση, πόσο σύγχρονες για την εποχή μας απόψεις, έχουν κατατεθεί πριν πολλά χρόνια!

Όλοι ευχόμαστε ένα ευτυχές νέο έτος! Τι είναι αυτό που θα το κάνει ευτυχές; Η υγεία, οι καλές σχέσεις, η ωραία εμφάνιση, η επιτυχία, ο πλούτος; Όταν έχουμε την ευθυκρισία να δούμε πέρα από τις συγκεκριμένες λέξεις, παραδεχόμαστε ότι σε τελική ανάλυση η πολυπόθητη ευτυχία είναι θέμα προσωπικής στάσης και όχι εξωτερικών παραγόντων. Γιατί, ακόμα κι αν βρίσκαμε το λυχνάρι με το τζίνι, που πραγματοποιεί όλες τις ευχές, και του ζητούσαμε τον τέλειο έρωτα, ή ….τα νιάτα μας πίσω, οι περισσότεροι από εμάς θα ανακαλύπταμε μετά από λίγο καιρό ότι η ευδαιμονική επίδραση των πολύτιμων αποκτημάτων αρχίζει να ξεθυμαίνει.

Από την άλλη, ευτυχισμένος μπορεί να είσαι με το τίποτε, με την ίδια καθημερινότητα που είχες πάντα, αν μπορείς να εκτιμάς την όμορφη πλευρά της ζωής σου, αν έχεις στο προσκήνιο της καρδιάς σου εκείνα που σε κάνουν να χαίρεσαι και όχι εκείνα που σου λείπουν, κατά το κοινώς λεγόμενο βλέποντας γύρω σου ποτήρια μισογεμάτα κι όχι μισοάδεια.

Φυσικά εννοείται ότι πάντα θα προσπαθούμε τα ποτήρια αυτά, μισογεμάτα ή μισοάδεια, να τα γεμίσουμε τελείως. Και καλά θα κάνουμε, γιατί η ζωή χωρίς προοπτικές όνειρα πάει στράφι. Το ζήτημα είναι πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες μας.

Για να αλλάξει κάτι στην ζωή μας, πρέπει εμείς να το προκαλέσουμε. Τίποτα δεν έρχεται από μόνο του, ακόμα κι αν έτσι δείχνει. Υπάρχουν αμέτρητες θεωρίες πάνω στο πως εμείς οι ίδιοι προσελκύουμε τα γεγονότα, όχι μόνο με τις πράξεις μας, αλλά και με το πόσο ανοιχτοί και έτοιμοι είμαστε να τα φέρουμε στην ζωή μας.

 

ΜΕΡΟΣ Β’ :

 

  1. Προσωπική Εξέλιξη

 

  • Απαλλάσσομαι από….

 

    • Την παγίδα της ανακύκλωσης των δυσάρεστων σκέψεων. Όταν ένα γεγονός με αναστατώνει, βλέπω αντικειμενικά τον τρόπο που σκέφτομαι πάνω σε αυτό. Μήπως: *βλέπω τα πράγματα μόνο σαν μαύρο ή άσπρο *παραφουσκώνω ή υποτιμώ γεγονότα *προσάπτω στους άλλους προθέσεις που δεν έχουν, χωρίς αποδείξεις, απλώς «μαντεύοντας», υποτίθεται, σκέψεις και συναισθήματα *απορρίπτω εντελώς τον εαυτό μου με γενικεύσεις του είδους «πάντα τα κάνεις μούσκεμα», «είσαι βλάκας» κ.λπ
    • Τη μανία να το παίζω Κασσάνδρα και να ανησυχώ για μελλοντικές καταστάσεις για τις οποίες τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι θα έχουν τη δυσάρεστη τροπή που πιθανολογώ.

  • Θα δοκιμάσω για πρώτη φορά:

 

    • Να περάσω μερικές μέρες αληθινής απομόνωσης και περισυλλογής. Να πάω χωρίς παρέα σε ένα ήσυχο μέρος ή ακόμα καλύτερα σε ένα πνευματικό ησυχαστήριο, όπως π.χ. ένα μοναστήρι, και να (ξανα)βρω τη γαλήνη και την εσωτερική μου ισορροπία.

(Σημείωση: προς το παρόν, να πάμε σε μοναστήρι κτλ είναι δύσκολο λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Θα αρκεστούμε σε μέρη που μας επιτρέπονται αλλά μπορούμε να χαλαρώσουμε).

    • Να παριστάνω, συστηματικά, ότι κάτι θετικό που θέλω να συμβεί έχει ήδη συμβεί και να συμπεριφέρομαι με τον αντίστοιχο τρόπο. Αν θέλω να πετύχω, να ερωτευτώ, να έχω αυτοπεποίθηση ή οικονομική άνεση, θα παίζω με τον εαυτό μου το παιχνιδάκι «κάνε ότι έχεις ήση γίνει». Λένε ότι αυτό το μικρό θέατρο, κατά ένα περίεργο τρόπο, προσελκύει θετικά γεγονότα.

 

  • Ένας νέος τρόπος ζωής:

 

    • Δημιουργώ μέσα στο σπίτι ένα δικό μου χώρο για διάβασμα, ξεκούραση, έστω κι αν δεν μπορώ να έχω τίποτα περισσότερο από μια πολυθρόνα (θα βάζω μπροστά ένα παραβάν)
    • Περιβάλλομαι μόνο από αντικείμενα που αγαπάω, που σημαίνουν κάτι για μένα, στο σπίτι ή στην δουλειά. Όλα όσα μας δημιουργούν δυσαρέσκεια και συνδέονται με αρνητικές αναμνήσεις, χωρίς να το καταλάβουμε, μας αποστραγγίζουν ψυχολογικά και μόνο που τα κοιτάμε.
    • Όπου και να βρίσκομαι, ότι κι αν κάνω, βιώνω με όλες μου τις αισθήσεις. Συγκεντρώνω την προσοχή μου ταυτόχρονα σε όλα όσα βλέπω, ακούω, οσφραίνομαι, αγγίζω, γεύομαι. Είναι μια πνευματική άσκηση που ξυπνά το μυαλό, διευρύνει την αντίληψη, φέρνει ηρεμία. Και σε κάνει να ζεις «εδώ και τώρα».

  • Η γνώμη του ειδικού

 

Μια συμβουλή για όσους δεν έχουν αυτοεκτίμηση μας μεταφέρει η ψυχολόγος Μαρία Φωτεινού. «Προτείνω στους ανθρώπους που τους ενοχλούν διάφορα επάνω τους να σταθούν μπροστά στον καθρέφτη σε καθημερινή βάση, την ώρα για παράδειγμα που χτενίζονται, να κοιταχτούν και να πουν μια καλή κουβέντα στον εαυτό τους, όπως «μπράβο είσαι ωραίος άνθρωπος» Μπορεί να δυσκολεύονται στην αρχή και να αντιδρούν, παρ’ όλα αυτά όταν το δοκιμάσουν σιγά σιγά αρχίζουν και ξαναβλέπουν τον εαυτό τους από την αρχή, όχι σαν ένα σύνολο από αποτυχίες του παρελθόντος. Σταδιακά θα ανακαλύψουμε ένα σωρό καλά πράγματα επάνω μας που δεν τα προσέχουμε, γιατί έχουμε επικεντρωθεί στα στραβά μας. Συχνά λέμε «μα τα σωστά γιατί να τα πω, τα λάθη θα τονίσω για να διορθωθούν», όμως όταν στεκόμαστε μόνο στα λάθη, πού θα στηριχθούμε για να τα ξεπεράσουμε;»

 


  1. Οικογένεια

  • Απαλλάσσομαι από….

 

    • Την προσκόλληση στο κακώς εννοούμενο καθήκον που δεν σε αφήνει να απολαύσεις τη ζωή με τους αγαπημένους σου, γιατί τρως όλο σου το χρόνο και την ενέργεια σε δουλειές ρουτίνας, με αποτέλεσμα η ουσία της οικογενειακής ζωής -που είναι σύμπραξη και επικοινωνία- να μεταβάλλονται σε απλή συγκατοίκηση.
    • Τις προσωπικές μου ανασφάλειες που με εμποδίζουν να δώσω στα νεότερα μέλη της οικογένειας περισσότερη ελευθερία. Απαλλάσσομαι και από τις ενοχές που με κάνουν να κάνω παραχωρήσεις χωρίς να απαιτώ περισσότερες ευθύνες από τη μεριά τους.

 

  • Θα δοκιμάσω για πρώτη φορά:

 

    • Βάζω γενναιόδωρες από έκπληξη και ανατροπή στην κοινή μας ζωή: εξορμήσεις σε απροσδόκητα μέρη και σε απροσδόκητες φάσεις, αυτοσχέδια πάρτι στο σπίτι μόνο για «εμάς».
    • Σκέφτομαι την οικογένεια με την ευρύτερη έννοια, όχι μόνο το στενό πυρήνα του συντρόφου, των παιδιών, άντε και των γονιών μου. Αδέλφια, ξαδέλφια, ανίψια, θείοι…Έχω σημειωμένα όλων τα γενέθλια για να τους εύχομαι, όχι μόνο στις γιορτές. Κι όταν διαβάζω ή ακούω κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον, να του το αγοράζω ή να τον πληροφορώ γι’ αυτό.

 

  • Ένας νέος τρόπος ζωής:

 

    • Η ανάγκη μου και των άλλων να εξελισσόμαστε ως άτομα δεν έρχεται σε αντίφαση με τα οικογενειακά μας καθήκοντα. Αντίθετα, θα είμαι καλύτερος/η σύντροφος και γονιός αν μπορώ να καλυτερέψω ο/η ίδιος/ίδια, τρέφοντας την ψυχή μου και το πνεύμα μου και καλλιεργώντας τα ενδιαφέροντα μου. Γι’ αυτό απαιτώ και διαφυλάσσω το δικαίωμα μου να κάνω ορισμένα πράγματα
    • Ανατρέφω τη χωροθεσία του σπιτιού μας. Αναθεωρώ την τοποθέτηση των επίπλων και των αντικειμένων, ακόμα και τη χρήση των δωματίων, με βάση αυτό που ταιριάζει στο σημερινό τρόπο της ζωής μας, κι ας μην έχουμε ξέχωρο σαλόνι και τραπεζαρία
    • Φωτογραφίζω ή βιντεοσκοπώ τις οικογενειακές γιορτές , κι ακόμα βάζω ηλικιωμένους γονείς, γιαγιάδες και παππούδες να διηγούνται δικές τους αναμνήσεις και τους μαγνητοφωνώ.

 

  • Η γνώμη του ειδικού

 

Ότι πολυτιμότερο μπορούμε να δώσουμε σε ένα παιδί είναι ο χρόνος μας και η ουσιαστική επικοινωνία, λέει η οικογενειακή ψυχολόγος Αφεντία Κανελλοπούλου. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στο παιδί του δίνει το μήνυμα ότι είναι σημαντικό, κι από την άλλη προσφέρει στους γονείς τη δυνατότητα να δουν εγκαίρως αν εκείνο έχει κάποιο πρόβλημα με την μάθηση, με το περιβάλλον του κ.λπ. Είμαι κοντά στο παιδί σημαίνει σέβομαι τη γνώμη του, το ακούω με υπομονή, το αφήνω να εκφράσει τις ιδέες του χωρίς να το κριτικάρω, δεν προσπαθώ να του επιβάλλω απόψεις, του παρέχω δηλαδή ψυχολογική ελευθερία.  Πρέπει να καλλιεργούμε τις επαφές του παιδιού, με συγγενείς και με τους φίλους του. Έτσι θα αναπτύσσονται απρόσκοπτα οι κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού, η λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία σύμφωνα με τις σύγχρονες απόψεις είναι πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας στη ζωή από τα διπλώματα και τους βαθμούς.

 

Δες το ΜΕΡΟΣ Α’ εδώ..

 

 

You Might Also Like