BUSINESS RELATIONSHIPS

Πως μπορείς να αυξήσεις την παραγωγικότητα των εργαζομένων σου, εν μέσω lockdown(- κυβερνητικό μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.)

Δεν ξέρω πως μπορούμε να δούμε θετικά το τι γίνεται, αλλά με όλες τις καταστάσεις που βιώνουμε ανά τον κόσμο σαν άνθρωποι και επειδή είμαστε κατασκευασμένοι έτσι, ώστε να προσαρμοζόμαστε, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε και να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Το βιώνουμε αυτό και στον επαγγελματικό τομέα είτε ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων/managers είτε ως εργαζόμενοι. Θα μπορούσα να πω, ότι είναι και αυτό ένα είδος εξέλιξης! Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι εργοδότες/managers, ούτως ώστε να βοηθήσουν σε ότι αφορά την παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους μέσα από αλλαγμένες συνθήκες εργασίας, οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς την παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους;

Δες τα πιο κάτω tips για εργοδότες/managers επιχειρήσεων οι οποίες, συνεχίζουν να λειτουργούν (δηλαδή να παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα):

  1. Επικεντρώσουν στην λύση και όχι στο πρόβλημα. Η επιχείρηση σας χρειάζεται όσο πιο πολύ την δεδομένη περίοδο, έναν ηγέτη. Κύριο χαρακτηριστικό της σωστής ηγεσίας είναι οι καίριες αποφάσεις οι οποίες επικεντρώνονται στην επίλυση προβληματικών καταστάσεων. Εντόπισε τα προβλήματα και δώσε όλη σου την ενέργεια στις λύσεις. Πάρε τις αποφάσεις σου με θάρρος!
  2. Δώσε ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες σε ότι αφορά το ωράριο εργασίας της επιχείρησης. Ανάλογα με το επάγγελμα, θα μπορούσες να επισημάνεις στους εργαζόμενους σου, ότι καλό θα κάνει να καθορίσουν τις ώρες που θα εργάζονται χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που κάνουν και τις ώρες μέσα στην μέρα τους, που θα απαντούν emails, τηλεφωνήματα, συνεδρίες κ.λπ. Πιστεύω ότι εύκολα κάποιος με την δική του εμπειρία μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει πιο αντιπαραγωγικό για την εργασία, από το να διακόπτεις συνέχεια την εργασία σου απαντώντας για παράδειγμα ένα email. Πολλές φορές μάλιστα-συνεχίζοντας το συγκεκριμένο παράδειγμα- απαντώντας ένα email, εκτός του ότι χρειάζεται να διακόψεις ότι κάνεις την δεδομένη στιγμή, χρειάζεται ίσως, να ψάξεις περισσότερο, να διαβάσεις κάτι, να τηλεφωνήσεις κάπου και να συντάξεις το μήνυμα σου. Το αποτέλεσμα το γνωρίζεις, έχοντας κάποια εργασιακή εμπειρία, ότι αποσπάται η προσοχή σου και χάνεις προς στιγμής την συγκέντρωση σου.

Ένα παράδειγμα τύπου ωραρίου θα μπορούσε να είναι:

  • Από 8:30-13:00-εργασία χωρίς απόσπαση προσοχής
  • Από 14:00-18:00- emails, meetings μέσω διαδικτύου, τηλεφωνήματα κ.λπ
  1. Θετική σκέψη και στάση κατά το δυνατόν. Ο καθένας μας έχει κουραστεί από την κατάσταση αυτή. Κανένα δεν βοηθά το να σκεφτόμαστε και να συζητάμε όλα τα αρνητικά. Βοήθα τους εργαζόμενους σου, να σκέφτονται με θετικό τρόπο, ξεκινώντας πρώτα από εσένα για να μπορείς να το μεταδώσεις. Ούτως αλλιώς, περιμέναμε τα πιο αυστηρά μέτρα και έχοντας την προηγούμενη μας εμπειρία, μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με καλύτερο τρόπο από την προηγούμενη φορά (που δεν είχαμε αυτήν την εμπειρία).
  2. Βάζε συγκεκριμένους στόχους ανά βδομάδα. Αυτό θα ενεργοποιεί τους εργαζομένους σου, αφού θα μπαίνουν και οι ίδιοι σε διαδικασία να θέτουν στόχους και να επιδιώκουν την επίτευξη των στόχων αυτών. Αυτό θα συμβάλει με πολλούς τρόπους στην αύξηση της παραγωγικότητας τους.
  3. Δείξε κατανόηση, ειδικά για γονείς που εργάζονται από το σπίτι. Ένας γονιός που εργάζεται από το σπίτι, εκτός των άλλων, πρέπει να φροντίσει τα παιδιά του, να μαγειρέψει, να βοηθήσει τα παιδιά του στο διάβασμα, αναλόγως ηλικίας, να απασχολήσει τα πιο μικρά παιδιά ή να δώσει την περισσότερη φροντίδα που επιβάλλει η βρεφική ηλικία. Ταυτόχρονα με όλα αυτά, οφείλει να είναι συγκεντρωμένος στην δουλειά του και να εξακολουθεί να είναι παραγωγικός. Στην τελική, εάν σαν εργοδότης είσαι και γονιός , δεν χρειάζονται επιπλέον αναλύσεις, διότι και ο/η ίδιος/α αντιμετωπίζεις τα ίδια θέματα.
  4. Μετέφερε το μήνυμα της ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Ειδικά, τώρα επιβάλλεται, διότι την δεδομένη περίοδο, η κοινωνικότητα μας έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, επηρεάστηκε τόσο η ψυχολογία μας όσο και όλοι οι τομείς της ζωής μας. Εάν δεν υπάρχει ισορροπία, θα δυσχεραίνει περισσότερο την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων με όλες τις συνέπειες τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική μας ζωή. Όπως είπαμε και πιο πάνω, επικεντρωνόμαστε στην λύση και όχι στο πρόβλημα.
  5. Δείξε ότι αναγνωρίζεις την προσπάθεια των εργαζομένων σου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, κάποιος που εργάζεται από το σπίτι, εργάζεται περισσότερες ώρες γιατί θέλει να αποδείξει ότι όντως εργάζεται, παρόλο που δεν υπάρχει ο έλεγχος από την επιχείρηση στην οποία εργάζεται. Η μελέτη λέει για πιο πολλές ώρες, όχι ότι εργάζονται πιο παραγωγικά. Εσένα σαν επιχείρηση σε ενδιαφέρει να βοηθήσεις τους εργαζόμενους σου να δουλεύουν στο μέγιστον της παραγωγικότητας τους. Τι αποτέλεσμα θα έχει για την επιχείρηση σου εάν οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν πολλές ώρες με αντιπαραγωγικό τρόπο;
  6. Επιβράβευσε την οποιαδήποτε προσπάθεια και επιτυχία τους. Αυτό αυξάνει την αυτοπεποίθηση τους και ταυτόχρονα την παραγωγικότητα τους. Δεν χρειάζεται κάτι μεγάλο. Ένα απλό «Μπράβο» δεν μπορείς να φανταστείς πόσο θα βοηθήσει προς τον σκοπό σου!
  7. Ενημέρωνε έγκαιρα τους υπαλλήλους σου για τις αλλαγές που προκύπτουν. Σε τέτοιες καταστάσεις, όπως είδαμε και στο παρελθόν, αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε κάποιες συνθήκες, ή γίνονται αλλαγές στο περιεχόμενο της δουλειάς μας, λόγω των μέτρων της κυβέρνησης και πολλά άλλα. Οφείλεις να έχεις ενημερωμένους τους εργοδοτουμένους σου για τις οποιεσδήποτε αλλαγές καθώς και τα μέτρα (εάν τυχόν υπάρχουν) που αποφάσισες να πάρεις για να εφαρμόσεις αυτές τις αλλαγές.
  8. Φρόντισε εσύ ο/η ίδιος/α τον εαυτό σου. Δείξε ταυτόχρονα ότι ενδιαφέρεσαι για την ευεξία και την υγεία των υπαλλήλων σου. Με αυτούς τους τρόπους επιφέρεις την ισορροπία στην ζωή σου, ενισχύεις την σωματική και ψυχική υγεία που είναι πολύ σημαντική. Μην ξεχνάς ότι εάν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε θέμα με την υγεία σου, θα δυσκολέψει κατά πολύ τον ρόλο σου στην επιχείρηση σου. Ταυτόχρονα, εάν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση σου δεν είναι υγιείς (σωματικά και ψυχικά), θα έχει αντίκτυπο και στην παραγωγικότητα τους, εκτός των άλλων (που δεν θα αναλύσουμε εδώ).
  9. Εφάρμοσε όσο μπορείς τα πιο πάνω και εσύ ο/η ίδιος/α. Και εσύ εργαζόμενος/η είσαι στην επιχείρηση σου. Και εσύ θέλεις να αυξήσεις τις ηγετικές σου ικανότητες και την παραγωγικότητα σου.

 

Τέλος, μετέφερε αυτό το κλίμα και στους πελάτες σου. Αύξησε την αξία της επιχείρησης σου, αφού ο ηγετικός σου ρόλος επηρεάζει θετικά την ίδια την επιχείρηση σου (όπως είδαμε πιο πάνω) αλλά και τους ίδιους τους πελάτες σου.

 

«’Όλοι οι καλοί ηγέτες κατέχουν μια υψηλή αίσθηση αντίληψης, μια ικανότητα να διαβάζουν τις καταστάσεις τις οποίες βιώνουν και να αντιδρούν κατάλληλα.  Οι σπουδαίοι ηγέτες κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Δεν έχουν μόνο αντίληψη, έχουν και αυτογνωσία» -ΛΕΣ ΜΑΚΙΟΝ (Συγγραφέας του βιβλίου Predictable Success: Getting your Organization on the Growth Track-and Keeping it There)

Αγγέλα Κουρτή

 

You Might Also Like